Hosszú idő után jelentkezem újra egy bejegyzéssel. Ennek az oka, hogy kicsit más dolgok kerültek az utóbbi hónapokban a fókuszba. Bár az esküvő után más terveink voltak, még pedig az, hogy a következő 1-2 évben az utazások kerülnek a fókuszba. Azonban az élet a legnagyobb rendező – így közbeszólt.
Mielőtt szeptemberben elutaztunk volna két hétre Dominikára elhatároztuk, hogy eladjuk a lakásunkat és egy nagyobb projektbe vágunk bele.

Építkezni fogunk.

Így ez került a fókuszba, ezért volt ekkora csend az utóbbi hónapokban, mert minden energiánk az értékesítés, telekbeszerzés, terveztetés és egyéb elfoglaltságok tették ki. Lassan az építkezés megkezdéséhez érünk. Azonban az utazást és a pihenést nem szeretnék emiatt teljesen feketelistára tenni,ezért idén is várhatóak beszámolók. Többek között néhány héten belül újra ellátogatunk Rómába, majd június elején Ciprusra. Az ősz még ki tudja mit hoz…

Az idei első célpontunk azonban nem a néhány múlva esedékes Róma volt, hanem ahova már jó ideje el akartunk látogatni.

Zakopane, Lengyelország téli fővárosa.


Az utóbbi években már az jellemző sajnos Magyarországra, hogy nincsen tél. Legalábbis huzamosabb ideig hó. Én amúgysem szeretem a telet, de ha már tél, akkor legyen sok hó. Ezért látogattunk el Lengyelországba, hogy egy kicsit kiránduljunk, megnézzük a környéket, szaunázzunk. lazuljunk.
A napi túrákhoz nagyon jó kíséretet adott a gyógynövényeiről híres TatraTea. Az időjárás nagyon kedvező volt. Verőfényes napsütés és körülbelül -7 fok. A hideg sem volt annyira vészes. Sütött a nap és nem fújt a szél.

Lengyelország déli határánál fekszik Zakopane. Magyarországról indulva az egész Tátrán át kellett haladni. Abban az időszakban mentünk, amikor rengeteg hír jött a médiából, hogy óriási havazás van, járhatatlan utak, elzárt települések. Azonban mi nem gondolkoztunk, azon egy percig se, hogy elinduljunk. Meglepő módon minden út kiválóan járható volt, végig sónedves útszakaszon haladtunk át. Az utolsó 20-30km volt kicsit vészesebb, de az is csak a Waze kiváló tervezése miatt… papíron időt nyertünk volna azzal az útvonallal, amit ő tervezett csak azt nem kalkulálta bele, hogy mindenhol méteres hó van és ezt a szakaszt ilyen 20-30km/h-s sebességgel tudtuk megtenni. De a lényeg, hogy odaértünk. Mondjuk egy észak-dél autópálya nagyon hiányzik szlovákiában.

A közel 30 ezres lakosságú várost fekvése teszi igazán különlegessé. Északról a Gubalówka-hegy, délről a Tátra határolja. Nem csoda, hogy télen-nyáron kedvelt úti cél. Nyáron inkább a túrázók, télen pedig a téli sportokat kedvelők kedvence a környék. A síelés mellett lehet korcsolyázni, szánkózni is, de a sífutáshoz is kiváló helyek vannak. Magyarországról autóval vagy busszal lehet a leggyorsabban megközelíteni a kb. 300 km-re található várost, az út kocsival 5-6 óra lehet a választott útvonaltól függően.

Gubalówka-hegy

A Gubalówka-hegyről fantasztikus panoráma nyílik a Tátrára és Zakopane városára, ezért érdemes felmenni a csúcsra. Ha túrázni szeretnénk, akkor gyalog is megtehetjük az utat, de ha gyorsabb megoldásra vágyunk, akkor kb. 3,5 perc alatt fel tudunk menni a siklóval is. A felső megállótól is indulhatunk aztán túrázni a számos túraútvonal egyikén, de akár gyönyörködhetünk a panorámában vagy megebédelhetünk egy helyi étteremben. Mi ezt választottuk. A hegy tetején lévő étteremben ebédeltünk, egészen elképesztő volt a panoráma az ablakból. A hegygerincen lovasszánozásra is van lehetőség. A sikló alsó állomása könnyen megközelíthető a városból gyalog és kocsival egyaránt. A Gubalówkai siklóra online nem lehet jegyet venni, csak a helyszínen.


Zakopane piac

A híres zakopanei piac a városból indul a Krupówki utca folytatásaként és több száz méter hosszan tart egészen a Gubalówkai-sikló alsó állomásáig, de a felső állomáson is vannak még további árusok. Legnagyobb része a sajtpiac, ahol számtalan kézműves, helyi sajtból válogathatunk, és kóstolhatunk is persze vásárlás előtt. A sajt mellett leginkább bőrből és fából készült termékeket, ajándéktárgyakat lehet kapni. A piac mindig nyitva van (az ünnepeket kivéve), de szezon- és időjárásfüggő, hogy melyik nap hány óráig találjuk meg az árusokat.

Wielka Krokiew, a zakopanei síugrósánc

A Krokiew-hegy oldalába épült síugrósáncot 1925-ben nyitották meg, jelenleg rendszeres állomása a Síugró Világkupa sorozatnak, és több alkalommal is rendeztek itt Síugró Világbajnokságot. Stadionja 40.000 ember befogadására képes, ami többnyire minden évben meg is szokott telni a népszerű eseményre.
Amikor nincsenek versenyek, akkor turistáknak is lehetőségük van felmenni a sánc tetejébe felvonóval és lenézni a völgybe onnan, ahonnan a versenyzők szoktak indulni. A tévében is elképesztő látvány az ugrásokat végignézni, de amikor ott áll az ember egy sánc tetején, akkor hihetetlen igazán, hogy hogyan mernek innen elindulni és leugrani a profi versenyzők.

Hólabirintus – Snowlandia

Nos, nem csak a (hó)labirintus, de mellett egy hóból épült vár is épült. A labirintus – melyhez egy 14 méteres alagút vezet, és amelyek kb 60.000 hótéglából raktak össze – a tervek szerint egyben Guiness rekord is lesz méreteit tekintve. Akár így, akár úgy – a labirintus és a vár is a tél végéig várja a kicsiket és nagyokat egyaránt téli kalandokra.
Hogy hol? A síugrósánc mellett, azaz egészen pontosan az ulica B. Czecha és az ulica J. Piłsudskiego kereszteződésében.