Az idén biztosra mentünk nyaralásunk terén. Nem akartuk a véletlenre bízni, hogy a pihenésbe beleszólhasson az időjárás. Bár az utóbbi években minden évben elmegyünk a Balatonra és az időjárással se voltunk szerencsétlenek, mégis inkább a horvát tenger partját akartuk célba venni. A balatoni kiruccanás ebben az évben sem marad el, augusztus utolsó hetében a Strand Fesztiválra megyünk Zamárdiba. Reméljük az időjárás kegyes lesz hozzánk, erről majd akkor egy külön blogbejegyzésbn írok, hogy miket érdemes enni, inni a fesztiválon.

Július elsején hajnalban indultunk el Zadarba. A határátlépésnél lehetett érezni, hogy szombati turnusváltáskor megyünk, de nem volt vészes. Fél 4-kor indultunk el Komáromból és délben már a szállásunkon voltunk, amit szerencsére el is tudtunk foglalni. Apartmant foglaltunk, ami 5 perces sétára volt a kavicsos Koloware Beach-től.

Koloware Beach

Úgynevezett “Kék zászlós” kitüntetésben részesült, ami a minőségi szolgáltatások és tengervíz tisztaságának szimbóluma. Kavicsos és betonozott részei vannak. A strand mögötti fenyőerdő a nyári hőségben nyújt árnyékot, felfrissülési lehetőséget. Ideális hely gyermekes családoknak, idősebbeknek, szórakozni vágyó fiatal pároknak egyaránt.

Kolovare strandon üzleteket, kávézókat, éttermet találsz, és itt található a “Hitch” bár is, a szórakozni vágyó fiatalok gyülekezőhelye. Különböző vízi és szárazföldi sport felszereléseket is bérelhetsz. Kültéri tust, nyilvános wc-t és átöltöző kabinokat is talál, valamint napágyak és napernyők bérlésének lehetősége is adott.

Egy Dir nevű kis gyorsétteremben ettünk mi többször is. Nem túl drága, jók az ételek is és a személyzet is kedves.

A különleges kinézetű Szent Donát templom Zadar jelképe. Horvát térképeken Crkva sv. Donata u Zadru, angol nyelvű térképeken pedig Church of St. Donatus néven találjuk. A Szent Donát templom a kora román kor legértékesebb műemléke Horvátországban. A XI. században épült. 27 méter magas és 22 méter széles. Eredetileg Szentháromság templom néven tartották számon. Először a X. században említik a Bíborban született Konstantin egyik írásában.

Mindenképpen érdemes felmenni a harangtorony tetejére. Gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a városra is.

Kétség kívül a legérdekesebb zadari látnivalók a sétány északi végén találhatók. Ahogy elhagyjuk a Szent Donát templomot és Fórumot érdekes lépcsőket veszünk észre, melyek a tengerbe tartanak. A lépcsők mögött lyukakat találunk, ahonnan különböző zörejek hallatszanak. Ez a híres zadari Tengeri orgona.
A lépcsők mintegy 70 méter hosszan tarkítják Zadar fehér mészkő sétányát. Ez egy olyan hely, ahol az emberi képzelőerő, a művészet, a kivitelezés és a természet ereje találkozik. Megálmodója Nikola Basic építész. Elkészülte után azonnal a helybéliek és a turisták kedvelt találkozóhelye lett.

Zadar belvrosában egymást érik a jobbnál jobb éttermek. Mindenképp érdemes betérni az egyikbe egy kellemes vacsorára.

Érdekesség, hogy ez a tengerjáró hajó csak 16 méterrel rövidebbb mint a Titanic volt. Az adriai tengeren cikázik ilyenkor nyaranta.