A Vir sziget Horvátország területén fekszik, az Adriai-tengeren, Zára várostól 25 km-re északnyugatra. A sziget egy 390 m-es híddal kapcsolódik a szárazföldhöz, és csak egyetlen várossal rendelkezik, szintén Vir néven, 1608 lakossal egy 2001-es felmérés szerint.

A sziget neve egy volt dalmáciai tájszóból, a ueru szóból származik, ami magyarul legelőt jelent. A turisták által északon felfedezett vörös sziklák gyönyörű látványt nyújtanak és a sziget egyik csücskénél egy bástya is található. A szigetet körülvevő Adriai-tengernek elég változatos az élővilága: található a sós vízben például tengerisün, tengeri uborka, rák, különböző halak és növények. A sziget egyetlen kapcsolata a szárazfölddel egy híd, amely 25 kilométerre található Zára városától.

A sziget északi partszakaszát az állandó szél és hullámzás formálja. A természeti erők munkája alakította ki azt a 20 méter magas sziklafalat is, amelynek tövében ez a homokos öböl bújik meg. Kisgyermekes szülőknek és a búvárkodás kedvelőinek ajánljuk. A sziget vége felé vezető aszfalt úton, Lozice falu után kell lekanyarodni jobbra, egy földúton. Pár száz méter után elérünk a sziget széléhez. Az autót/robogót biztonságos helyen lehet hagyni, a dombról lesétálhatsz az öbölbe, a partra.

Kinek ajánljuk?

Akik szívesen strandolnak az érintetlen természetben, távol a nagy tömegtől. A parton sétálva további öblöket fedezhetsz fel, ahol búvárkodni is lehet. Eléggé kavicsos és nem nagyon van lehetőség pléd vagy bármi leterítésére a parton. Gyönyörű a hely, de fürdésre inkább Nin vagy Vir másik strandjait ajánlanám.