Egy hete jöttünk haza Egyiptomból ezzel kapcsolatban szeretném megosztani veletek a tapasztalatokat az egész úttal kapcsolatban. Az egész út annak indult ki, hogy kipihenjük a 2019-es évet, így teljesen a passzív pihenésé volt a főszerep.

A repülőjegyet szeptemberben foglaltuk a wizzair.com-on.
19 360 Ft volt oda-vissza 2 főre helyfoglalás, Priority és feladott poggyász nélkül.

A repülőút 3 óra és 10 perc, Izrael 1 időzónával odébb van mint Magyarország. Az országba való belépéskor megkérdezik, hogy minek jövünk Izraelbe, kihez és mennyi időre. De ez csak a kezdet. Három hónapig lehet vízum nélkül Izraelben tartózkodni.
A reptérről a greenline zöld buszaival lehet a város felé indulni ami 4.20 shekel (400 forint kb). A buszok légkondícionáltak és viszonylag újak, van rajtuk elvileg Wi-Fi de nem működött nekünk se oda se vissza. A reptéren automatából lehet kártyával jegyet venni rá, viszont visszafele csak cash-t fogad el a sofőr szóval erre figyelni kell, hogy legalább ennyi shekel legyen nálunk. A 30-as számú busz visz be a városba, melynek végállomása a tabai határátkelőhely. Mi eddig utaztunk és itt vette kezdetét a határátlépés macerás huzavonája.

A határon Izraelből kilépési illetéket kell fizetni ami körülbelül 10 ezer forint / fő. Kártyával akartam fizetni, de végül dollárban fizettem, nem volt túl barátságos az ember. Ha 1 km-en belül maradsz akkor ezt visszakapod amikor visszajössz. Ez után többször megkérdezik, hogy hova mész, miért, miért pont Egyiptom stb. Ha végre sikerült a határátlépés és nem 1km-en belül foglaltál szállást, akkor Egyiptomba belépési illetéket kell fizetni ami 400 Egyiptomi Font, ami kb 7700 Forint. Mi Taba Heights felé tartunk szóval nekünk a ki és belépési illeték is fizetendő és sajnos vissza sem kaptunk belőle. Ezen felül itt már nagyon nincs más opció a Taxin kívül ami 30 USD egy útra. Próbáltam alkudni, de nem nagyon hagyták magukat. Mohamednek hívták a sofőrünket, aki segítőkész volt és utólag már megbízhatónak is mondom, először kicsit bizalmatlanok voltunk. Mikor kirakott minket a szállodába mondta, hogy ha menni akarunk vissza szóljunk neki Whatsappon és jön értünk. Jött is, óramű pontossággal.

Utólag lehet, hogy jobban megéri a közelebbi Hilton / Mövenpick hoteleket választani, így meg lehet spórolni a ki/belépési illetéket, taxit. De ami talán fontosabb az idő és macera amíg még eljutsz a 20 km-re lévő Taba Heights faluba.

A Strand Beach Resort, Taba Heights 5 csillagos szállodába foglaltunk 5 napra, all inclusive ellátással. A szálloda maximálisan hozta az 5 csillagos szintet, ilyen tiszta és gondozott helyen még sosem voltunk, pedig már 1-2 helyen megfordultunk. Maximálisan elégedettek voltunk és nagyon kedves volt a személyzet is. Tengerre néző szobát kapunk, a napfelkelte elég szép volt innen. Az időjárás januárban 20 fok körül mozog, a tenger 22 fokos, a medence 26 fokos volt. Nekünk nem volt teljesen szerencsénk, mert egyik nap félig, másik nap teljesen felhős volt az idő, de pihenni tudtunk. Amikor a nap süt elég erős ereje van, szóval lehet barnulni.

A Vörös tenger hihetetlen mennyire gyönyörű víz alatti élővilággal jelentkezik. Érdemes lenne vissza menni tavasszal vagy ősszel, amikor már nem tombol annyira nagyon durva meleg és a tömeg is kezd csappanni. A szállodában rajtunk kívül 90%-ban oroszok voltak.

Árak 2 főre:

  • Budapest-Eilat retúr repülőjegy: 20 000 Ft
  • Transzfer a határra oda-vissza: 1 600 Forint
  • Izraeli kilépési illeték: 20 000 Ft
  • Egyiptomi belépési illeték: 15 000 Ft
  • 5 nap All Inclusive Strand Hotelben: 100 000 Ft (tartalmazza az út, baleset és stornobiztosítást)

Összességében mindenkinek ajánlom, hogy menjen Tababa, mert sokkal olcsóbb mint Izrael. Visszafelé körülnéztünk Eilat-ban és az a konklúzió, hogy nagyon drága, pedig írták, hogy adómentes város így érdemes vásárolni, de a márkás (Adidas, Nike stb.) ruhák is jóval drágábbak voltak mint máshol. Nem bántuk meg Egyiptomot, mert az étel és ital is nagyon drága Izraelben. Először gondolkodtunk, hogy Eilatban szállunk meg de ott többnyire reggelis vagy félpanziós szállások lettek volna hasonló árban, viszont valószínűleg többet költöttünk volna összességében kajára mint így, hogy All Inclusive volt a szálloda.

Végül de nem utolsó sorban néhány elmaradhatatlan kép.. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Add meg a kommented
Kérlek add meg a neved