Na ez a kis beszámoló illetve vlog rész némileg tesztjelleggel készült, ugyanis most vettem egy új gimbalt  – ami egy kamerastabilizátor – amit ki szerettem volna próbálni, hogy mire képest. Kezdjük tehát ezzel: lehet kicsit technikai jellegű lesz ennek a bejegyzésnek az első fele, de szeretnék erről is beszélni. A videókat általában több eszközzel veszem fel. A legjobb minőséget egyértelműen a tükörreflexes Nikon fényképezőmmel tudom elérni, azonban ez sok szempontból bekorlátoz, azért cipelni magammal állandóan az összes eszközt nem egyszerű, ezért használom természetesen a telefonomat, ami egy iPhone7, ami ráadásul tud 4K-ban rögzíteni, a még jobb képminőségért. Illetve még egy akciókamera, amit most fogok cserélni GoPro Hero5-re. Így áll össze a videós kép. Na ehhez jött most be egy Zhiyun Smooth Q3 gimbal. Az elektromotoros stabilizátor nemcsak a mobilunkhoz remek, de akciókamerát is képes vízszintben tartani, nagyban javítva a képminőséget, megszüntetve rengeteg rezgést, ezáltal megnövelve az élvezhetőséget. Ennyit a gimbalról. 

A szülővárosomban tettem egy kört vele. Elmentem a világörökségi várományos Monostori erődhöz.

A Monostori erőd – Közép-Európa legnagyobb újkori erődje – 1850 és 1871 között épült. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével (kazamata-hálózatával).

Monumentális méreteit bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, épületek alapterülete 25 680m2, a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

Az erőd építését követően a magyar honvédség katonagenerációit szolgálta. Feladatai közé tartozott a központi vár (É-Komárom) védelme és a dunai hajóforgalom ellenőrzése. Harci eseményekre itt soha nem került sor, elsősorban kiképzőközpontként és fegyverraktárként használták. Az I. világháború alatt sorozó- és kiképzőközpontként funkcionált. A II. világháborúban a Monostori erődbe helyezték a 22-es gyalogezred parancsnokságát, és az I.-II. zászlóalj katonái innen indultak a Don menti ütközetekbe. A II. világháború után a Csehszlovákiából kitelepített magyar családok szükséglakásait alakították ki az erőd falai között. 1945-90 között a Vörös Hadsereg Déli Hadseregcsoportja Közép-Európa legnagyobb lőszerraktárát alakította ki az erődben. Távozásukkal az erőd katonai szerepe végleg megszűnt.