Az egész több mint 15 évvel ezelőtt kezdődött amikor beleszrerettem a londoni csapat játékába. Aki komolyan követi a focit az tudja, hogy az akkori csapat volt az aminek játéka nézők milliót gyönyörködtették hétről hétre. A soha el nem felejthető 2004-es veretlen bajnoki szezonról nem is beszélve. Sajnos ezután jött a csapat életébe egy olyan hullámvölgynek nem biztos, hogy nevezhető szakasz amikor bizonyos pénzügyi nehézségek miatt és a modern labdarugás teljes átalakulása miatt kupaínséges idők köszöntöttek be, de úgy gondolom, hogy továbbra is Európa egyik legszínvolasabb és legszemetgyönyörködtetőbb játékát itt játszák. Lehet jobban örülnének a szurkolók is, ha kicsit csúnyább játékkal mondjuk egy bajnoki címet hoznának a fiúk?!

Ez volt a harmadik alkalom, hogy Londonban járok, de stadion belsejében eddig nem volt szerencsém járni. Idén kimondottan meccsnézési szándékkal érkeztünk a brit fővárosba, de a sors iróniája, hogy egy áthelyezett forduló miatt nem jött össze…majd legközelebb.

Egy kis történelem…

Az Arsenal Football Club (röviden Arsenal, The Arsenal vagy az Ágyúsok) angol profi labdarúgócsapat Holloway-ben, Észak-Londonban. A Premier League-ben játszanak, és az egyik legsikeresebb klub az angol labdarúgásban 13 First Division és Premier League címmel és 13 FA Kupával. Az Arsenalt 1886-ban alapították, viszont első fontosabb trófeáikat az 1930-as években nyerték, öt League Championship címet és két FA Kupát.

A 2006/2007-es szezon volt az utolsó az Arsenal élő legendájának Thierry Henry-nak! „Titi” szinte mindent elért amit labdarúgó megnyerhetett (Premier League bajnoki cím ‘02,04; FA-kupa győztese ’02 ’03 ’05; Ligakupa győztese ’02 ’04; gólkirály: 2001-02, 2003-04, 2004-05, 2005-06) kivéve a BL cím amit 2006-ban a Barcelona vett el tőlük! Henry a 2007-es átigazolási szezonban hagyta el hőn szeretett klubját az Arsenalt, a gránátvörös-kékek kedvéért. Ezek okát a BL megnyerésével indokolta. Mint az „Ágyúsoknál” itt is a 14-es mezszámot kapta.

A túra

Induljunk hát útra! A túra a stadion bejáratánál lévő lévő shop(Emirates Stadium, Hornsey Road, N7 7AJ)-ból indul. A belépő 22 angol font. A túrára lehetőség van úgynevezett Legend Tour belépőt váltani, ami azt jelenti, hogy volt Arsenal játékosok, legendák vezetnek körbe a stadionba. A 22 fontos belépőért cserébe audio-guide-os túrát kapunk, viszont amit fülhallgatót adnak azt meg is lehet tartani.

A túra legelső pontja ahol találjuk magunkat az az egyik VIP páholy. Innen látjuk a pitchside-od, magyarul a pályát. Elég durva, hogy mennyire szép és zöld a fű, ami nem csak annak köszönhető, hogy angliában rengeteget esik az eső, hanem mert a világ egyik legkorszerűbb stadionjában járva rengeteg modern eszközzel segítik a fű természetes regenerálódását.

Érdekesség, hogy a világon az Emirates Stadion az első olyan stadion ami 100%-ban környezettudatossággal működik (megújúló energiaforrások, szelektív hulladékgyűjtés stb.).

A magyar szurkolók molinója is megtalálható a stadionban.

Az Arsene Wenger éra, ami még az 1997-es évben kezdődött rengeteg változást hozott. 1997/98 volt első teljes szezonja a Highburyben(az előző stadion), amikor is az Arsenal történelme során másodszor duplázott és hódította el a bajnoki cím mellett az FA Kupát és a mester pedig megkapta a Carling Év Menedzsere címét. Egy szobor ami a szintén VIP páholy egyik pontján díszeleg az ő fejét ábrázolja. Azóta is ő irányítja a csapatot, ezzel ő a Premier League legrégebb óta egy csapatnál lévő vezetője.

Ezután elindulunk lefelé a pálya irányába. Több termen keresztül vezet az útunk, ahol korábbi kupákat láthatunk kiállítva, ereklyéket. 

A stadion 60 355 ülőhelyes,ami a második legnagyobb Premier League stadionná teszi az Old Trafford után, és a harmadik legnagyobbá az összes londoni közül a Wembley és a Twickenham után. A tervezési és építési időszak alatt Ashburton Grove-ként volt ismert, mielőtt a névadási jogról megállapodott az Emirates légitársaság 2004 októberében. A stadion beruházása 390 millió £-ba került, de nem mind volt a jelenlegi konstrukcióé.

A stadion négyemeletes, a lelátó feletti tetőszerkezettel, de a pálya nem fedett. A designcsapat építészmérnökei a HOK Sport-tól kerültek ki, az építmény tanácsadói az AYH-tól voltak és a műszaki cég a Buro Happold volt. A stadiont a Sir Robert McAlpine építette a korábbi Ashburton Grove ipari telekén, néhány száz méterre az Arsenal korábbi pályájától, a Highbury-től.

Talán kevesen tudják, az Arsenal 2006-ban átadott stadionjának öltözőinek kialakításában fontos szerepet játszott Arsene Wenger, aki a Japánban töltött időszakában a fengsuj szerelmese lett.

A 67 éves francia szakember a fengsuj és edzői rafináltságának fényében úgy alakíttatta ki az Emirates öltözőit, hogy az a lehető legjobban segítse csapatát. A hazaiak mérkőzések előtti otthona patkó alakú, ami szerencsét hoz az együttesnek. Ebből következően az öltözőnek kevés sarka van, egyrészt, mert a fengsuj szerint a sarkok negatív energiát sugároznak, másrészt így szinte lehetetlen „elbújni” a teremben, mindenki folyamatosan lát mindenkit, könnyű felvenni a szemkontaktust. A mennyezet kialakításának köszönhetően kiváló az öltöző akusztikája, Wengernek nem kell kiabálnia ahhoz, hogy játékosai tisztán hallják mondandóját.

Az már csak hab a tortán, hogy a játékosok a felállási formának megfelelően ülnek az öltözőben (kapus, védők, középpályások, támadók, cserék) – igaz, az Arsenalnál ez hagyomány, nem Wenger rögeszméje. A csapatkapitány pedig rendre középen öltözik. A hazai öltözőhöz tartozó fürdőkhöz csúszásgátló gumival ellátott út vezet.

A vendégöltöző már kevésbé hangsúlyos…

Ezután jutunk ki a „tube”-on át a pályára…

Ahogy innen visszafelé fordulunk a mérközés utáni interjú és sajtószobába jutunk. A többszintes Media Center esténként vehető igénybe. Ez az izgalmas hely az Arsenal meccs utáni sajtótájékoztatóinak helyszíne. A legmodernebb médiatechnikával felszerelve a színház 150 résztvevőt és egy tágas szomszédos sajtótájékoztatót kínál, amelyek ideálisak sajtópróbákhoz és bemutatókhoz is.

Ezután a kijelölt úton haladva további VIP szobákat, közvetítő és médiaszobákat találunk, rengeteg étterem és kávézó is van ami a vendégek kényelmét szolgálja.

Végül, de nem utolsó sorban a shopban rengeteg termék közül lehet választani és vásárolni, természetesen a legújabb mezek közül is. Rengeteg divatos termék is van, ami kimondott divatos utcai viseletként lehet hordani, de a legkisebb korosztály számára is meg lehet találni a legmegfelelőbb darabokat. 

Az Arsenal 125. évfordulója alkalmából Tony Adams, Herbert Chapman és Thierry Henry kapott szobrot az Emirates előtt. A francia gólrekorder nem bírt könnyeivel az avatóünnepségen. Thierry Henry újra bizonyította, hogy még mindig nagyon sokat jelent neki az Arsenal. A francia klasszis saját szobra avatóján érzékenyült el. Kevés embernek adatik meg, hogy életében szobrot állítanak róla. Azóta Bergkamp is megkapta a neki járó szobrot, amivel ő lett a negyedik Arsenal-legenda, aki szobrot kapott a stadionnál.

A túra tartalmazza az Arsenal Múzeumba való belépés díját is, ami a stadion szomszédjában helyezkedik el.

Az Arsenal szurkolók továbbra is megtekinthetik kedvenc kiállításaikat, köztük Michael Thomas csukáit az Anfieldről 1989-ből vagy Charlie George mezét az 1971-es FA-Kupa döntőjéből egy sor újonnan adományozott emléktárgy mellett. Ezek közé tartozik az 1970. évi Vásárvárosok Kupájának döntőjében gólszerző Jon Sammals és Alan Smith mezei, illetve az 1994-es KEK döntő győzteseinek érmei, mezei, sapkái, köztük David O’Leary, Lee Dixon, Brian Marwood és sok más csapattárs emlékei. Megtekinthető még egy különleges trófea is, ami azt hivatott jelezni, hogy a csapat veretlen maradt az FA Premier League 2003/04-es szezonjában.

„Az Arsenal Football Clubnak csodálatos történelme van kezdve Woolwichtól a Highburyn át most az Emirates Stadionig. Ez a múzeum lehetőséget ad betekinteni sok kiállításba, aminek tárgyait olyan játékosok adták, akik különleges helyet foglalnak el az Arsenal történetében” – mondta az Ágyúsok történésze, Iain Cook. Az épületben helyet kapott még egy lenyűgöző „Legendák Színháza” nevet viselő kiállítás, illetve több, mint egy tucat teljesen interaktív részleg, amik az Arsenal büszke történetén alapulnak úgy, mint a Bajnokságot nyerő managerek, a Legyőzhetetlenek, Az Arsenal Lélek és a Highbury Stadion.