Kezdőlap Országok Spanyolország Kis Miami Európában – Benidorm

Kis Miami Európában – Benidorm

0
3340

Október közepén Benidormban még teljes mértékben tombol a nyár. Az utcákon hömpölyög a tömeg, a hőmérséklet nappal 25-27 fok ami a tengerparton még többnek érezhető, de a kellemes szellő teszi igazán csalókává. A tenger víze a seatemperature.org szerint 24 fokos volt, de én kétlem, hogy csak ennyi lett volna. Mindenféle gondolkozás nélkül lehetett belegázolni a homokos partról a vízbe. Bár az erős hullámok nem nagyon adtak esélyt a fokozoatos belemenetelre.

Spanyolország híres tengerpartjának, a Costa Blanca-nak híres üdülőhelye az égig érő szállodáiról ismert Benidorm. A város állandó lakosainak száma körülbelül 65 ezer fő, de ez a nyári főszezonban 1 millióra is fel tud duzzadni. A hatalmas strand és a kényelmes szállodakomplexumok egész nyáron várják a nyaralni, strandolni vágyókat.

Az egykori halászfalu egy égig érő épületekkel teli üdülővárossá alakult át. A város az 1950-es években indult rohamos fejlődésnek. Benidormban van az egyik legtöbb szállás a Földközi-tenger partján. A város az idegenforgalom maga. Kitűnő minőségű és tisztaságú tengerparttal, modern épületekkel és széles utcákkal, minden ízlést és igényt kielégítő szállodai létesítményekkel, egész évben kedvező éghajlattal, bármely órában végezhető mindenféle tevékenység és szórakozás lehetőségével, egyformán nyüzsgő éjszakai és nappali élettel.. És mindenekfelett olyan néppel, amelynek az a szokása, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a látogató otthon érezze magát. A várost Alicante felől villamossal közelítettük meg. El Campelloi átszállással körülbelül 40-50 perc utazás. A villamos ami inkább már vonatnak nevezhető úgy kanyarog a hegyek alatt és a tengerparton, hogy gyomorral is kell bírni az utazást. Árban sokkal kedvezőbb szerintem, mint Alicante. Hacsak azt nézem, hogy a villamosállomástól lefelé sétálva rengeteg árust lehet találni. Egy Benidorm-os strandtáskát 4 euróért árultak, hűtőmágnesek 1 euróért. Alicantében 2,5Euró alatt nem nagyon láttam hűtőmágnest… Még október közepén is az egész homokos part tele volt. Mindenhol túristák.


Aztán mikor a nap elkezd lemenni, szépen eltűnnek a strandolók és előkerülnek a sétáló emberek, indul az esti nyüzsgés. Benidorm egyik beceneve a „spanyol Manhattan”, itt ugyanis több mint 340 felhőkarcoló található és még sok építés alatt van. A város legmagasabb épülete a 210 méter magas Gran Hotel Bali, amely egyben Európa egyik legmagasabb szállodája. A tengervíz kristálytiszta és 5 km hosszú homokos partja van. Benidorm tengerpartja Kék Zászló díjjal kitüntetett, óvárosa tele van kis üzletekkel és jobbnál jobb tapas-bárokkal, éttermekkel. Mi is nagyon kellemes tengerparti halas étteremben ebédeltünk.


Történelme

Benidorm felemelkedése a 18. században kezdődött meg, amikor az ottomán és a berber kalózok sok száz évnyi fosztogatása után végre béke köszöntött rájuk: a település lakói innentől kezdve tökélyre fejlesztették a mórok által behozott halászati technikákat, és ezáltal a benidormi halászok egész Spanyolországban nagy hírnévre tettek szert. AZ 1960-as években azonban kezdett leáldozni a csillaguk, és a város vezetése ekkor arra az elhatározásra jutott, hogy a turizmusba kellene nagyobb összegeket fektetniük – ez a döntésük pedig finoman szólva is megtérült az elmúlt évtizedekben.


Ezek a történelmi változások természetesen rajta hagyták nyomukat Benidormon. Az óvárosban mediterrán házacskákat és szűk kis macskaköves utcákat találunk, a tengerparti sétányt pedig hófehér kőkorlát övezi. A templomokban organikusan él együtt a középkor ódon világa és a barokk díszítettsége. A színes, kicsit már modernebb házak Kubát idézik, a már említett turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig a világon itt a legmagasabb az egy főre jutó felhőkarcolók száma – természetesen az állandó lakosokkal számolva.