A PortAventure vidámpark Dél-Európa legnagyobb vidámparkja. Mivel én sosem voltam nagy vidámparkba járós így nagyon nincsenek viszonyítási alapjaim, de ha már itt jártam környéken úgy voltam, hogy ezt a helyet mindenképp meg kell látogatni. A parkot egyébként 1995-ben nyitották meg. Több tematikus részre van felépítve és ezek közül a legújabb a teljesen külön egységként működő FerrariLand. Egyébként mind a két park területén található szálloda sőt még saját vasútállomása is van ami a Barcelona – Tarragona – Valencia vasútvonalon helyezkedik el. Egyébként maga a park a Costa Dorada – Aranypart – egyik központi városában Salouban helyezkedik el. Az egy hetes tartózkodás egy napját szántam erre az időtöltésre, ami teljes mértékben megérte az árát pláne, hogy a helyi boltban osztogattak kuponokat, amivel kedvezményesen lehetett jegyet váltani. 48 EUR / fő volt a belépő. Utólag kiderült, hogy ha valaki nem szeretne órákat sorbanállással tölteni akkor érdemes fast line jegyeket venni, mert a népszerűbb attrakcióknál 1,5-2 órás sorok is simán előfordultak.

A FerrariLand egyébként egy teljesen Ferrari témára felhúzott vidámpark. Olasz stílusban építették fel és megtalálható benne egy mini FerrariMúzeum és természetesen szuvenír shop eredeti Ferrari termékekkel. A csúcspont és a park legnagyobb attrakciója azonban egy hullámvasút, ami a maga 112 méteres magasságával meghaladja a Shambhala: Expedición al Himalaya hullámvasút méreteit is, s így a legmagasabb és a leggyorsabb európai hullámvasút cím birtoklója jelenleg. Azért elgondolkoztam, hogy ezt ki kéne próbálni, de miután láttam ahogy az emberek jönnek le róla…hát egy kicsit felfordult a gyomrom tőle. Több mint 120km/h-s sebességgel érkezik le a vonat a csúcspontról. Egyébként ennél nagyobb Ferrari tematikus park csak Abu Dhabiban található (FerrariWorld).

Visszatérve a PortAventura-ra. Több tematikára van felbontva az egész egyébként hatalmas terület. Ezeket csak felsorolásképpen említem meg aztán a többiről beszéljenek.

Mediterránia

Furius Baco hullámvasút
Mediterránia, a park főbejárata – mindössze 2 attrakcióra lehet felülni, de rengeteg étterem, üzlet található meg itt tipikus spanyol tengerparti város képzetét keltve. Július és augusztus folyamán az itt elterülő tó ad helyet a Festaventurának, amely tűzijátékból és úszó látványosságokból álló show műsor.
Furius Baco – Ezt a hullámvasutat 2007 júniusában adták át. Csúcssebessége 83.9 mph (135 km/h), ezzel a leggyorsabb hullámvasút Európában.
Boat Ride – Elszállítja a látogatókat Mediterrániából Kína világába.

Amerikai Vadnyugat
Egy régi Vadnyugati város képét keltő világ, rengeteg épülettel, szobrokkal, dekorációval.
Ez a terület 9 attrakcióval büszkélkedik, így ez a legnagyobb világ a parkban. Vízi attrakciók; Silver River Flume és a Grand Canyon Rapids, itt vízágyúk is elérhetőek, amelyekkel a vendégek locsolhatják az éppen felült társaságot; kisebb attrakciók beleértve a vadnyugati stílusú Teáscsészét és a Dodgemet is.
A Vadnyugat 2 hullámvasútnak ad otthont:
Stampida – A második leggyorsabb hullámvasút a parkban.
Tomahawk – A Stampida fiatalabb verziója, amely vele párhuzamosan fut.

Mexikó
Több elemben hasonlít a Vadnyugathoz, de a többi világhoz képest borzongatóbb. A terület berendezését a mexikói maják ihlették.
A főbb attrakciók:
Hurakan Condor – egy szabadeséstorony, amely egy kábellift segítségével húz fel a magasba. A magasból gyönyörű kilátás tárul elénk, majd egy fotó az elengedés pillanatában és szabadesés következik 100 méter magasról. Ez az egyik legmagasabb a világon és a legnagyobb a billenő székesek között.
Templo Del Fuego – 2001-ben épült, sétálós látványos elemekkel tarkított attrakció, amely minden 30 percenként kezdődik. Egy Maja templomban játszódik a történet, amikor is Indiana Jones keresi a kincseskamrát. A magas szintű pirotechnikai elemek miatt keresztelték a – Tűz templomának.
El Diablo-Tren de la Mina – Egy bányász vasutat idéző hullámvasút, amely számos alagúton halad keresztül.

Kína
Kína ad otthont a legnagyobb hullámvasútnak a parkban. A – Dragon Khan, 8 teljes átfordulással ez az egyik legborzongatóbb hullámvasút Európában és korábban ő tartotta a legtöbb átfordulás rekordját is. Mindemellett a legmagasabb függőleges hurok rekordját is ő tartotta. A hullámvasutat a Bolliger & Mabillard (B&M) építette és 1995. május 2-án nyitották meg az érdeklődők előtt. Ez volt az egyik a 2 hullámvasút közül, amely a Port Aventura megnyitásakor is kész volt. A vélemények alapján a világ egyik legjobb hullámvasútja.
További attrakció Kínában a Cobra Imperial, Tea Cups és a Fumanchu.
Az összes járda és környezet díszítését a kínai nagy fal ihlette.

Polinézia
Ez a rész más elemeket tartalmaz, mint a többi. Egy nyugodtabb világ nem olyan borzongató attrakciókkal.
A 2 legfontosabb attrakció:
Tutuki Splash – Egy vulkánkitörés részesei lehetünk, amelyet egy magasból lezuhanó csónakban úszunk meg.
Sea Odyssey – Az egyik legegyedibb attrakció a parkban. 1999-ben, 4 évvel a park megnyitása után épült. A résztvevők egy dinamikusan vetített filmvetítésen vesznek részt, mint egy tengeralattjáró utasai. Az utazás során az óceán fenekén, roncsok között barangolunk. A térhatású hangzás és a mozgó széksorok teszik hihetetlen élménydússá a programot.
Ezeken kívül itt található a Tami Tami (gyermek hullámvasút), a Kon-Tiki Kalózhajó, és további élménydús attrakciók gyermekek részére.

SésamoAventura
A Szezám utca mese karakterei után kapta nevét. A kimondottan a kisebb gyermekek részére készült rész a 2011-es szezonban nyílt meg a közönség számára. A beruházás 12 millió euróba került. (Az attrakciók listájának forrása: wikipedia)