Az Erzsébet-híd az ország legelső nagyhídjai közé tartozik. A kor legnevesebb hídtervezője, Feketeházy János által tervezett hidat magyar kivitelezők építették.

Komáromnál a Duna két partja között 1589-ig csak komppal lehetett közlekedni. Ekkor Pálffy Miklós várkapitány hajóhidat építtetett a vár és a Szent Péter palánk (a mai Csillag erőd) között. Ezt váltotta fel 1741-ben egy repülőhíd, 1838-ban pedig egy újabb hajóhíd. Az állandó híd szükségessége már az 1870-es években felmerült, ám megvalósulása még váratott magára. A híd terveit Feketeházy János MÁV főmérnök készítette és az építést a Gregersen G. és Fiai cég vezette. Az Erzsébet híd átadására 1892. szeptember 1-jén éjfélkor került sor.

Az Erzsébet hidat egy új komáromi Duna-híd köti majd össze Észak- és Dél-Komáromot. Az épülő híd a komáromi vasúti összekötő hídtól nyugatra valósul meg, elkerülve mindkét Komárom belvárosát. Elkészülte után a híd a két állam osztatlan, közös tulajdonát képezi majd. Az alapkő letételére 2017. október 17-én került sor, átadása 2019-ben várható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Add meg a kommented
Kérlek add meg a neved