Nagyon rég óta terveztük, hogy ellátogatunk a Fertő tó osztrák oldalán fekvő Podersdorf am See-be (magyarul Pátfalu). Már nagyon sokszor jártam Ausztriában, de akárhányszor átlépem a határt újra és újra az az érzés tör elő bennem, hogy egy másik világba csöppenek. Annyira látványosan előreébb jár az egész ország. Odafele Waze-val mentünk és nem a hegyeshalmi határátkelőnél vitt minket át, hanem Mosonszolnok felé vitt minket a GPS. Először kicsit pánikba estem amikor a kétsávos út először egysávosra szűkült, majd mikor már vártam volna, hogy földes vagy murvásra vált át akkor átértünk a határon, ahol állt egy rendőr aki intett, hogy nyugodtan menjünk tovább. A változás már itt óriási volt. A majdnem murvás út átváltott kétsávos aszfaltos jó minőségű úttá. Már itt is érezhető volt a különbség a két ország között. Aztán néhány kilóméter autózás után megérkeztünk Pátfaluba.

Pátfalu az egyetlen fertő-parti település, amelyet nem választ el nádas a tóparttól. Itt található a tó leghosszabb strandja, ezért az egyik legjelentősebb üdülőváros a környéken. Mezővárosi rangját 1992-ben nyerte el. A többi fertő-parti településhez hasonlóan itt is jelentős szerepet tölt és töltött be a bortermelés. Amerre a szem ellát mindenfele szőlőtőkéket lehet látni. Kilóméterhosszan nyúlnak el a dombokon. Két leghíresebb látványossága a még mindig működőképes, de használaton kívüli XVIII. századi szélmalom és a világítótorony.

A falu szélén áll egy igazi, működőképes szélmalom, amelyet 1663-ban építettek. A zsindelytetős szélmalom műemlékvédelem alatt áll. Csodálatra méltó a korabeli fogaskerék szerkezet, amelyet kézzel faragtak ki fából. Látogatásunk során bepillanthatunk a molnár mindennapjaiba és megnézhetjük a különféle darálószerkezeteket, valamint a malomköveket.

Podersdorf honlapja:
www.podersdorfamsee.at