Szeptemberben 2 hetet töltöttünk el Dominikán.
Brüsszelből repültünk a TUI fly Belgium járatával. Ez volt az első hosszú útunk. 8.5 órás utat egész jól viseltük. A jegyár tartalmazott egyszeri meleg, illetve egyszeri hideg ellátást, ami teljesen jó volt, valamint alkoholmentes italokat is. Mi elégedettek voltunk.


A repülőjegyet tavaly novemberben vettük meg. 240.000 Forint volt oda-vissza 2 főre, oda 20kg, vissza 30kg-os feladott poggyásszal, extra lábteres ülőhellyel. Brüsszelig WizzAir-el mentünk, előtte való napon (50 000 / 2fő) . 1 éjszakát töltöttünk a Brüsszeli repülőtér mellett a Holiday Inn Brussels Airport-ban. Ez 100 EUR volt reggelivel.
Hotel Caribe Club Princess szállodában szálltunk meg (allinclusive). Mi nagyon jól éreztük magunkat. Mindent megkóstoltam amit az éttermekben meglehetett és itthon nem megszokott. Egyszer nem volt gyomorproblémám. A szobák egyszerűek, de minden nap takarítottak, új törölközőt hoztak. Mi teljesen meg voltunk vele elégedve.
Ez 1066 EUR volt, Invia.hu segített a szálloda foglalásában.
Fakultatív programok keretén belül Sanyika Sandro Sudi-ékkal voltunk Saonan és Samanan.

Samanai túrán megnéztük az igazi Dominika arcát. Az emberek kis bádogkunyhókban laknak és teljes boldogságban. Nekik ez a normális. Egész évben meleg van, meg tudnak termelni mindent és nem kell raktározniuk sem semmit. Ezen a napon még meglátogattuk a Bacardi szigetet, majd elmentünk még a Los Haitises Nemzeti Parkba ahol láthattunk pelikánokat természetes élőhelyükön, valamint indián barlangrajzokat és egy barlangrendszert amit a víz ereje vájt ki.

Amikor Dominikát felfedezték, még Hispanoliának hívták, mivel nem találtak semmi értékes drágakövet, ezért tovább álltak, de itt hagyták Kolumbusz fiát Santo Domingo kormányzására, itt hagytak továbbá néhány kalózkapitányt abból a célból, hogy Puerto Rico felől érkező nem spanyol fennhatóságú hajót süllyesszék el vagy rabolják ki. Ez nagyon jól működött, annyira jól, hogy bevettek egy francia kalózbandát, és szépen lassan átvették az irányítást a szigeten, ekkor átnevezték a szigetet Haitire, és elkezdték betelepíteni Sierra Leonéból az embereket, akiknek bizonyított tény, hogy a memóriájuk nem túl jó, ezért nehezen taníthatóak, viszont már itt volt egy 160 ezres spanyol kolónia, aki független szeretett volna lenni. Ezért egy függetlenségi háború után a sziget megosztott lett és így lett a sziget 1/3-a Haiti, a 2/3-a Dominikai Köztársaság. Érdekesség, hogy a két világháború között egy Rafael Trujillo vezette az országot, akinek két fontosabb intézkedése volt. Az egyik, hogy a II. világháború elején befogadta a menekülő zsidókat, majd a II. világháború végén a menekülő nácikat. Szerencsére itt háborúskodás már nem volt, hanem próbálták kihozni egymásból a maximumot. A németek hozták a pénzüket, a zsidók pedig az eszüket. Santo Domingo mellett hatalmas aranytartalékot fedeztek fel, ezért elég nagy fejlődésnek indult az utóbbi évtizedekben az ország, autópályák nőttek ki a semmiből, szállodák épülnek százasával. Nagyon sok minden magánkézben van, többek között a repülőtér, az áramszolgáltató. Az országnak 6 repülőtere van, ebből kettő van magánkézben. A négy állami repülőteret teljesen ellehetetlenítették. Így gyakorlatilag minden turizmus Punta Canara és La Romanara irányul. A terv a jövőben, hogy még több szállodát építsenek.

Aki jogosítványt szeretne szerezni, akkor bemegy az okmányirodába, befizet 40.000 Forintnak megfelelő pesot és már meg is van a jogosítván, ehhez kap egy pár oldalas „KRESZ” könyvet, amibe a fontosabb táblák szerepelnek. Ha rendesen le szeretne vizsgázni, akkor 2x ennyibe kerül, szóval gondolhatjátok hány ember szeretne vizsgázni.. 🙂
A Samanai túra 175 USD / fő volt.

A Saonai túra az már tényleg olyan mint a képeslapokon. Gyönyörű és leírhatatlan az egész hely. Kristálytiszta türkizkék víz, fehér homok, pálmafák. Megunhatatlan az egész. Ez a túra 139 USD / fő. Ebédre lehet kérni csirkét vagy langusztát (10USD-vel drágább ha languszta). A túra első felében megnéztük Saona lakott részét, bébiteknősöket láttunk és különböző szuveníresek vannak itt még. Délután pedig továbbmentünk a lakatlan részére, ahol egy csacsi lakik egyedül.

Az autópálya díja havi 3-4 dollár, ami tartalmazza, hogy ha lerobban egy autó, akkor jönnek szinte azonnal és segítenek. Ha véletlenül olyan állapotba kerül, hogy nem tud tovább haladni az autó akkor hívnak egy trailert és elvisznek a legközelebbi szervizbe és kijavítják. Ez díjmentesen benne van az árban. A rendszámok az autókon csak elvétve vannak feltéve. Nincsen súlyadó, nincsen kötelező biztosítás. Az üzemanyagot gallonban mérik, ami 4 liter körül van és 2 dollár körül van, tehát nem drága és elég jó minőségű. Az oktatási rendszer fejlett és magas színvonalú. A magániskolák még magasabb szinvonalon oktatnak, több nyelven is.

A szuveníreket érdemes valamelyik bevásárlóközpontban megvenni. Mi a Palma Real Shopping Village-et részesítettük előnyben (van még a San Juan Shopping Center) itt vettük meg amiket szerettünk volna haza hozni. A szállodákból mindegyik helyre ingyenes transzferbusz járt ezekre a helyekre. Egyébként amúgy nagy nulla mindegyik.
Dollárt mindenhol elfogadják, de néhány helyen jobban lehet kijönni ha pesoba fizet az ember. Az árak hasonlóak mint itthon. Mondjuk 1 kiló banán 65 forint volt. Azt itthon is meg tudnám szokni.
A gyümölcsök ISTENIEK. Rengeteg ananászt, maracujat, mangot, dinnyét ettünk. Mondjuk a dinnye itthon jobb.


+1 tipp: Cocobongo Punta Cana-t nem érdemes kihagyni! Nekünk végig tátva maradt a szánk a látványtól. Hihetetlen showműsor az egész, korlátlan italfogyasztással, amire vigyázni kell!

Amit vinni érdemes: naptej, nyugalom, esti vacsorára nem ujjatlan felső a ferfiaknak. Ami még talán fontos, hogy visszafelé azért is nehezebb lett a poggyász, mert a ruhák megszívják magukat kicsit nedvességgel a hatalmas pára miatt. Nekünk végig ilyen 28-30 fok volt, de a pára miatt 36 körüli volt a hőérzet.
Hirtelen ennyit tudtam kiemelni. Néhány képpel illusztrálom.
Ami biztos, hogy nem az utolsó utunk vezetett erre a szigetre. Mindenképpen vissza fogunk térni. Ha esetleg bármi kérdés van szívesen válaszolok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Add meg a kommented
Kérlek add meg a neved