La Sagrada Familia

A Szent Család temploma Spanyolország leglátogatottabb fizetős turisztikai látványossága. Évente 3 millió turista nézi meg belülről, amivel megelőzi a madridi Prado múzeumot. Gaudí élete fő művének tekintette, 40 évet dolgozott rajta, és 15 éven keresztül kizárólag a Szent Család Templomával foglalkozott. Itt is temették el, miután 73 éves korában elütötte egy villamos. A Sagrada Familia több, mint 135 éve épül (1882-ben kezdődött a kivitelezése). Elkészülte után, 172,5 méteres magasságával a világ legmagasabb temploma, valamint Barcelona legmagasabb épülete lesz, és 18 toronnyal fog rendelkezni. A tervek szerint 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára fejezik be az építését. Ekkorra a tornyok, és a szerkezet lesz kész, de a dekorációkon még a tervek szerint 2032-ig dolgoznak.

Tippek:

  • A nyári hónapokban, de a legtöbbször máskor is, a rendkívül hosszú sorban állás, a hatalmas tömeg elkerülése végett, érdemes korán, akár már 9 órára érkezni vagy előre jegyet foglalni. Ez a tipp Barcelona más népszerű nevezetességeire is vonatkozik, de a Sagrada Familiában különösen nagy sorban állásra kell felkészülni.
  • Érdemes, sőt, nagyon ajánlott felmenni a bazilika egyik tornyába is (2022-től ismét látogathatóak a tornyok). Mindkét torony szép, mindenkinek a saját preferenciájától, egyéni ízlésétől függ, melyiket nézné meg. A Nativity tornyon még személyesen Gaudí dolgozott, az egy régebbi torony, az építészeti látnivalók is jobbak, érdekesebbek, és át lehet menni a két tornyot összekötő hídon is, ahonnan sok szépség közelről látszik. Az egyszerűbb építészeti megoldásokat alkalmazó Passion torony ugyanakkor magasabb, így onnan jobb a kilátás, a város érdekesebb részére. Mindkét toronyba lifttel lehet felmenni, de lejönni lépcsőn kell.
  • A templomban, annak környékén, ill. egész Barcelonában, főleg a metrón, és a turisztikai helyeknél, különösen figyeljünk az értékeinkre. Más nagyvárosokkal összehasonlítva is kiugróan magas a zsebtolvajlások, trükkös lopások, átverések, csalások, erőszak nélküli rablások száma. A zsebtolvajlástól eltekintve egyébként Barcelona egy nyugodt, békés, barátságos város, ahol éjjel is nyugodtan sétálgathatunk.
  • Belépő (2023): Belépőjegy online, a hivatalos weboldalon vagy a „Sagrada Familia Official” Android és iOS appon keresztül vásárolható, vagy a helyszínen, QR-kód beszkennelésével (pénztárból nem).

Güell park

A Güell park, a Szent Család templomához hasonlóan, az UNESCO Világörökség része. Az 1900 és 1914 között épült parkot Antoni Gaudí eredetileg egy modern „luxuslakóparknak” szánta, távol a belváros akkori gyárainak füstjétől, azonban a park üzletileg sikertelennek bizonyult olyannyira, hogy senki sem akart itt lakni. Csak két ház készült el, és végül maga Gaudí költözött ide családjával, házában jelenleg a Gaudí-múzeum működik. Az épületek, a sétányok, és a lépcsők, mind-mind egy rendkívül különös fantáziavilághoz hasonlítanak, ezt nehéz leírni, ezt látni kell!

2013 óta belépős a Güell Park műemléki része. 2020-től a fizetős területet jelentősen megnövelték, így már ingyenesen szinte semmit nem lehet látni, tehát mindenképp szükséges a belépőjegy. Érdemes reggel elsőként ide érkezni, vagy online jegyet venni, így nem kell sorban állnunk, a kapott időpontban egyszerűen bemehetünk. Online jegy nélkül, vagy nem reggel érkezve előfordulhat, hogy sokat kell sorban állni és akár több órával későbbre kapunk csak jegyet, Miután elhagytuk a belépős területet, arra a részre már nem lehet visszatérni.

Belépő (2023): 10 EUR (online: szintén 10 EUR). 7-12 éveseknek és 65 év felettieknek: 7 EUR. 7 éven alul ingyenes, de szükséges felvenni és bemutatni az ingyen jegyet.

Bunker del Carmel

A Tibidabóhoz hasonlóan, Barcelona legjobb, 360°-os panorámáját élvezhetjük innen, a Turó de la Rovira 262 méter magas csúcsáról, ingyenesen. A turisták körében kevéssé ismert, ezért nem zsúfolt kilátóhely, bár napról napra egyre népszerűbb, melynek a helyiek nem is kifejezetten örülnek. És kirándulóhely is, hosszabb-rövidebb gyaloglás szükséges az ide való eljutáshoz. Jó időben a hangulat is remek, a helyiek és a turisták iszogatnak, beszélgetnek itt, sokszor zene is hallható, tánc is látható. Népszerű hely a naplemente megtekintéséhez.

Casa Batlló

 Passeig de Gracia 43 alatt található szecessziós ház 1904-1906 között épült Gaudí, és Josep Maria Jujol tervezésében, és szintén a világörökség része. Gaudí egy 1877-ben épült lakóépületet alakított át. A Barcelona egyik igen előkelő negyedében álló lakóépület eredetileg egy középosztálybeli család számára készült. A Casa Battlóra nézve úgy tűnhet, hogy a tervezők célja nem más volt, minthogy az egyenes vonalakat teljes mértékben mellőzzék.

La Rambla

Barcelona fő sétálóutcája a széles és hosszú La Rambla, amelyet csodás platánsor szegélyez. Az 1,2 km hosszú Rambla a Placa Catalunya és a tengerparthoz közeli Colombus-szobor között húzódik. A sétálóutca mindig tele van helyiekkel, és turistákkal. A La Rambla sétálóutcán kávézók, bárok, butikok, üzletek, trafikok találhatók. A korzózókat komédiások, zsonglőrök, és mutatványosok is szórakoztatják. De ha megéhezünk, semmiképp se a Rambla túlárazott, és nem is kifejezetten jó, kiülős, turisták számára létrehozott éttermeiben együnk (hanem inkább pl. az El Born negyedben, ill. lásd oldalunkat Barcelona válogatott éttermeiről: Barcelona éttermek). Ez alól csak a La Boqueira piac a kivétel, ahol viszont érdemes valamit megkóstolni. A turisták mellett a zsebtolvajok kedvelt célpontja is a Rambla.

Itt található Barcelona 1847-ben nyílt operaháza (Gran Teatre del Liceu), és a legrégebbi színháza is, az 1568-ban alapított, de azóta többször újjáépített Teatre Principal.

La Boqueria piac

A Rambláról nyíló Mercat de Sant Josep de la Boqueria nevű piacon minden nap friss zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat (és egyéb tengeri ételeket elképesztő választékban), felvágottat, péktermékeket vagy akár kézműves édességeket vehetünk. És tapast, készételeket ehetünk, frissen facsart gyümölcslevet ihatunk. Itt elérhető áron lehet bevásárolni kiváló minőségű ételekből. Emellett egy teljes értékű barcelonai látványosság is, valóban Európa egyik legjobb, leghangulatosabb (de igen zsúfolt, és turistás) piaca. A színek, hangok, ízek és illatok kavalkádja lebilincselő, egy gasztronómiai élmény ide ellátogatni. Érdemes még délelőtt jönni. A Boqueria piac első említését 1217-ből találjuk, de jelenlegi helyén és épületében 1840 óta működik.

Tibidabo

A Barcelona északnyugati részén lévő, 512 méter magas Tibidabo-hegyről fantasztikus kilátás nyílik a városra, a Barceloneta-Montjuic libegő mellett innen látható vitathatatlanul a legszebb panoráma. Nevét onnan kapta, hogy a katalán legenda szerint az ördög itt kísértette meg Krisztust, ezt mondta neki: „neked adom”, latinul „tibi dabo”.

Torre Glóries

A modern épületek kedvelői nem hagyhatják ki a Torre Glóries (korábbi nevén: Torre Agbar) megtekintését. A 38 emeletes, 144 méter magas (ezzel Barcelona 3. legmagasabb épületének számító), Jean Nouvel által tervezett felhőkarcoló építése 1999-ben kezdődött, és 2005-ben fejeződött be. Éjjeli kivilágításáról 4500 LED gondoskodik. A vízművek központja, és több más cég működik benne.

2022 májusában megnyílt a Mirador Torre Glóries. Ez egy 125 méter magasan lévő kilátóból áll, ahonnan 360°-os panorámakilátás tárul elénk Barcelonára. Továbbá a Hyperview Barcelona részben modern, látványos, színes művészeti installációk, és big data segítségével a várost, mint élő organizmust láthatjuk.

Futballárium Barcelona

A Camp Nouhoz közel található (Carrer de Benavent, 7, 080028, a Camp Nou 18-as kapujával szemben lévő utca, 200 méterre a stadiontól) 100%-os magyar üzemeltetésű étteremben amellett, hogy a visszajelzések szerint finom ételeket ehetünk, elérhető áron, szívélyes fogadtatással, és remek kiszolgálással, egyben egy focimúzeumot is megnézhetünk, ahol a tulajdonos Péter 28 éves magángyűjteményét csodálhatjuk meg. Szurkolói sálak, mezek, képek, újságcikkek és egyéb relikviák nézhetők az F.C. Barcelona, és a magyar foci történetéből, és más focicsapatokhoz is kapcsolódóan. Az étterem, azaz Erika által vezetett konyha híres arról, hogy a hagyományokat tiszteletben tartva az eredeti tradicionális receptek alapján készült ételekből választhatsz. Legyen az magyar, spanyol, katalán vagy andalúz étel. Mindemellett megtalálhatóak a nemzetközi konyhák alap ételei is, melyeknek íz világa, tálalása magáért beszél. Az adagok magyar szokás szerint bőségesek és kiadósak. Ár/érték arányban magasan a leggazdaságosabbak.

Montserrat

Montserrat nem tartozik a Costa Bravához, de egy costa bravai nyaralás, vagy barcelonai városlátogatás esetén mindenképp érdemes egy kirándulást megejteni ide: a túra nem fog csalódást okozni! A Monistrol de Montserrat egy Barcelonától 50 kilométerre, észak-nyugatra található 1236 méteres hegyen (Montserrat hegy) fekvő bencés kolostor a 11. századból. Ide fel roppant izgalmas, szerpentines út vezet autóval, tömegközlekedéssel pedig lenyűgöző, izgalmas, lélegzetelállító látványt nyújtó libegős úttal is elérhető. A tériszonyosok inkább a hegyi vasutas eljutást válasszák. A kolostor melletti bazilikát 1559-1592 között építették. A Montserratban őrzik a „Fekete Madonnát”, így évente több, mint 1 millió ember zarándokol ide, és kéri a szűz közbenjárását. A kolostorba a belépés ingyenes. A kolostortól tovább az 503 m hosszú Sant Joan siklóval, majd ezután oda-vissza összesen további 3 órás gyalogúttal (a kolostornál adnak térképet) elérhető a hegy legmagasabb pontja, a Sant Jeroni csúcs, ahonnan majdnem egész Katalónia, szép idő esetén pedig még Mallorca is látható – csodálatos látvány, az egyik legszebb Európában. A kolostortól egy másik sikló is indul, lefelé, a Santa Cova barlanghoz.

Eljutás a Montserratra: Először is, a barcelonai Placa d’Espanya állomáson (L1, L3, L8 metró: Espanya állomás) vonatra kell szállni (R5-ös elővárosi vonal, Manresa felé). Az út 1 óra, a vonat óránként jár. Menetrendje ITT lekereshető (induló állomásnak Pl. Espanya, célállomásnak Aeri de Montserrat helyeket kell megadni). A vonatról az Aeri de Montserrat vagy a Monistrol de Montserrat állomáson kell leszállni. Az első esetben libegővel, a második esetben hegyi vasúttal juthatunk fel. Fentről, a kolostortól is indul még 2 sikló, az egyik még feljebb, a csúcs felé (Sant Joan sikló, ár 9,75 EUR felnőtteknek, 8,80 EUR 65 év felett, 4,90 EUR 4-13 év között, retúr 15 ill. 13,50 ill. 7,50 EUR), a másik lefelé, a Santa Cova barlanghoz (Santa Cova sikló, ár: ár 3,90 EUR felnőtteknek, 3,50 EUR 65 év felett, 1,95 EUR 4-13 év között, retúr 6 ill. 5,40 ill. 3 EUR ).

Kombinált egyirányú jegy Barcelonából 13,25 EUR (4-13 éveseknek 9,85 EUR), retúrjegy 24 Euró (4-13 éveseknek 18,40 Euró, 2023-as árak). Ezek magukban foglalják a vonatjegyet, és a libegő vagy hegyi vasút jegyet. A vásárláskor el kell dönteni, hogyan szeretnénk felmenni, és ez alapján jegyet vásárolni. Ha libegőt (Aeri) választottunk, akkor az Aeri de Montserrat, ha pedig hegyi vasutat (Cremallera), akkor a Monistrol de Montserrat állomáson kell leszállni a vonatról. Lehet felfele libegővel, lefele hegyi vasúttal jönni, de kombinált retúrjeggyel nem! Ebben az esetben tehát Barcelonából csak vonatjegyet kell venni (ára egy irányba 5,75 EUR 2023-ban), és a helyszínen venni libegő (egy irányba 8,60 EUR, 4-13 éveseknek 4,50 EUR) vagy hegyi vasút jegyet (egy irányban 8,10 EUR, 65 éven felülieknek 7,30 EUR, 4-13 éveseknek 4,05 EUR).

Létezik Trans Montserrat, és Tot Montserrat jegy is, 31,60 ill. 64,30 EUR-ért 2023-ban. A Trans Montserrat a következőket tartalmazza: retúr barcelonai metrójegy, retúr vonatjegy Barcelonából, retúrjegy a hegyi vasútra VAGY a libegőre, korlátlan számú utazás a 2 montserrati siklóval: a Sant Joan siklóval, mely a kolostortól a csúcs felé, és a Santa Cova siklóra, mely lefele, a Santa Cova barlanghoz közlekedik. Mindezeken kívül audiovizuális show-ra szóló belépő is van benne. Ebből külön gyerekjegy nincs, mivel eleve nagyon kedvezményes ajánlat. Online is megvehető itt, és a vásárlás után online kapott voucher felmutatásával átvehető a Placa Catalunyán lévő Tourinformban minden nap 8:30-20:30-ig, vagy a Placa Espanyán lévő FGC-vasútállomáson, minden nap 8:00-14:00-ig. A Tot Montserrat pedig a Trans Montserrat jegyben foglaltakon kívül ebédet és múzeumbelépőt is tartalmaz. Ez is megvehető online, itt, és a vásárlás után online kapott voucher felmutatásával átvehető a Placa Catalunyán lévő Tourinformban minden nap 8:30-20:30-ig, vagy a Placa Espanyán lévő FGC-vasútállomáson, minden nap 8:00-14:00-ig. Ezeket a drágább jegyeket csak abban az esetben vegyük, ha ezekre is szükségünk van, de ha mindkét, a kolostortól induló montserrati siklót kipróbálnánk, úgy a Trans Montserrat megéri, és kedvezményes.

Cambrils

A Salou mellett található Cambrils sokkal több, mint egy üdülőváros: a tömegturizmus káros hatásait eleddig elkerülő halászfalu festői utcáit járva érezhető a hely római, és középkori múltja. A legtöbb turista itt spanyol, akik hétvégi házukat e festői, összesen 9 km-nyi partszakasszal, és remek, finomhomokos strandokkal rendelkező településen vették. Itt tehát nem nagy tömegre, és pezsgő éjszakai életre, turisták özönére kell számítani, hanem egy csendes, gyönyörű halászfalu hangulatára. Érdemes ellátogatni ide.

Torredembarra

Torredembarra Katalónia egyik utolsó természetes tengerpartjának a lelőhelye. Ez az Els Muntanyans, ahol dűnék, és lagunák találhatók. Ezek gyakorlatilag mára eltüntek Katalóniából, e természeti képződmények csak itt láthatók. Az Els Muntanyanson csodálható még a természetes, háborítatlan flóra, és fauna. Ezen kívül további kék zászlós strandok is vannak itt (La Paella, Baix a Mar, El Canyadell – Spanyolország legújabb, 1999-ben épített világítótornyával), a tengerpartot még érdekesebbé teszi a 2000 m hosszú, és 15 m magas El Roquer szikla. Torredembarra városközpontjában megcsodálható az 1565-től 1580-ig épített kastély, amelynek felújítása 1998-ban kezdődött.

Full térkép