A brit főváros felhős idővel fogadott bennünket és kellemes 15 fokkal, ami elég nagy előrelépés volt a budapesti időjárással szemben ugyanis hajnal fél5-kor amikor megérkeztünk a repülőtérre kb. 7-8 fok és szakadó eső volt, ami nem is lenne furcsa mondjuk februárban, csakhogy ez április vége volt… Reggel fél 8-kor szálltunk le a London melletti Luton repülőterén. Buszos transzferünket a nationalexpress buszával tettük meg London központja felé. Aki ezután utazik majd Londonba, én ezt javaslom. Utaztam már Greenline buszokkal is, de ez kényelmesebb és wifi is van a buszok többségén. Victoria Station állomásig utaztunk, ami egyébként a végállomás is.

Kezdjünk is hozzá!

Big Ben és a Parlament

Az angol parlament Európa legnagyobb parlamentje, ami után szorosan a második helyen jön a budapesti. Mind a kettő gyönyörű épület. Westminter Palace vagy Houses of Parliament az Egyesült Királyság parlamentjének épülete, ahol a parlament két háza, a Lordok Háza és a Képviselőház tartja üléseit.

A palota Londonban, a Temze északi partján található a City of Westminster kerület szívében, a westminsteri apátság és a kormányzati negyed (a Whitehall és a Downing Street) közelében. Az elnevezés valójában két, ugyanazon a helyen álló építményre is vonatkozik. A középkorban épült Old Palace (régi palota) 1834-ben leégett, ennek helyére épült a ma is álló New Palace (új palota). Az új palota megőrizte eredeti címét, ma is a ceremoniális alkalmakra szolgáló királyi rezidenciaként szolgál.

A Big Ben a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja, illetve az óraszerkezet neve. A brit parlament keleti szárnyának végén, az óratoronyban található. A harang több mint 13 tonnás. Az óratorony London, sőt az egész szigetország egyik közismert jelképe. Érdekesség, hogy pont a cikk írását megelőző napon némült el a londoni parlament ikonikus óratornyában lévő harang kondulása, mely minden brit számára ismerősen hangzik. Helyi idő szerint hétfő délben azonban négy évre elhallgatott, ugyanis megkezdődött a torony átfogó felújítási projektje.

Hogyan jutsz el ide: Circle, Districh, Jubilee metróvonalokkal Westminster megálló
További információ: http://www.parliament.uk/visiting/

Greenwich és a Cutty Shark

Greenwich London Greenwich kerületének egyik része, a Temze déli partján található. Egyrészt tengeri történelméről, másrészt csillagvizsgálójáról nevezetes, mert annak közepén megy át a „greenwichi délkör”, a 0° hosszúsági kör, ami hagyományosan a zónaidő számítás alapja.

A Cutty Shark megállónál érdemes leszállni és innen felsétálni a csillagvizsgálóig. A Cutty Sark a világ egyik leghíresebb teaszállító vitorlás hajója. 1869-es vízre bocsátásakor a világ legfejlettebb technológiájú kereskedelmi hajója volt, mely különlegesen ívelt, keskeny hajótestének és hatalmas vitorla felületének köszönhetően, folyamatosan megdöntötte a sebességi rekordokat. Az utolsó fennmaradt teaszállító klipper, a brit kereskedelmi tengerhajózás első számú jelképe, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb nemzeti kincse.1948-óta Greenwich szárazdokkjában áll. A UNESCO világörökség részét képező Maritime Greenwich régiójához tartozó múzeumhajó, hosszú felújítás után 2012 óta újra látogatható.

Innen továbbsétálva juthatsz el fel a csillagvizsgálóig. Iszonyatosan hangulatos utcákon át hömpölyög a tömeg. Jobbnál jobb éttermek várnak, hogy próbára tedd őket. Az árak barátságosabbak mint a belvárosban. 

A Greenwich Park London legrégebbi királyi parkja, amelyet 1433 óta használnak, 1997 óta pedig a világörökség része. A 183 hektáros parkon belül található a királyi obszervatórium és a Greenwichi Középidő Háza. A parkban található a Királyi Tengerészeti Kollégium és a Nemzeti Tengerészeti Múzeum, mindkettő szintén világörökségi státuszba tartozik.

Greenwich neve fogalommá vált az elmúlt évezred utolsó harmadában. A csillagászat, térképészet és geográfia egyaránt kultikus helyként tartja számon, ahol kelet és nyugat, a két félteke találkozik. Szakmabelieknek zarándokhely, turisták számára pedig misztikus látványosság a Királyi csillagvizsgáló fő teleszkópjának megtekintése.

A királyi obszervatórium a II. világháború után az intézet Herstmonceux-ba költözött, de a modern tudományos igények növekedése folytán a csillagászati megfigyeléseket ma már a Kanári-szigeteken létesített észlelőállomáson végzik. Az eredeti helyen 1954-től csillagászati és navigációs múzeum működik.

Greenwichben, a Temzétől nem messze található egy kis zsákutca, melyet 1899. október 17-én Kossuth Lajosról neveztek el (öt évvel Kossuth torinói halála után).

Érdekesség, hogy az londoni olimpián több számot is itt rendeztek többek közt a díjugratás, díjlovaglás, lovastusa, paralimpiai lovaglás; öttusa lovasszáma, öttusa kombinált számot is.

Hogyan jutsz el ide: Jubilee vonalon elmész egész a Canary Wharf-ig, majd felszállsz a DLR-el elmész a Cutty Shark for Maritime Greenwich megállóig.
További információ: http://cutty-sark.org https://www.royalparks.org.uk/parks/greenwich-park

London Eye

Ki ne ismerné a londoni óriáskereket, mely a brit főváros egyik legismertebb szimbóluma. Hívják még Milleniumi kerék néven is. Jelenleg a Coca-Cola London Eye szponzori néven fut.

1999-ben készült el, a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg. Eleinte a British Airways, később a Merlin Entertainments mint főszponzor nevét viselte. 2006 májusáig ez volt a világ legmagasabb kilátója. Ekkor adták át Nancsangban a Star of Nanchang nevű óriáskereket. A London Eye 135 méter magas, és a Jubilee Gardens nyugati, a Temze keleti partján, Lambethben fekszik, a Westminster és a Hungerford híd között.

2002 júliusáig megközelítőleg 8,5 millió ember ült fel az óriáskerékre. Eredetileg az engedélyt csak öt évre adták meg neki, de akkorra a lambethi tanács úgy határozott, hogy meghagyja állandó látványosságnak.

Néhány érdekesség:

 • Az óriáskerék kétszer olyan gyorsan forog mint ahogy egy teknős sprintel – pontosan 26 cm-t tesz meg egy kapszula másodpercenként.
 • Egyszerre 800 ember élvezheti a pazar kilátást. Ők 11 londoni piros emeletes buszba férnének be összesen.
 • Egy tiszta napon akár a windsori kastélyt is megpillanthatod a London Eye-ból, ugyanis kb. 40 km-es távolságig lehet ellátni a tetejéről.
 • A London szeme egy év alatt több látogatót – kb. 3,5 millió embert! – fogad mint a Taj Mahal.
 • A London Eye a világ 4. legmagasabb óriáskereke, de a konzolos óriáskerekek közül a legmagasabb.
 • Noha a London Eye csak 2000 márciusától üzemel, mégis azt tartják, hogy olyan emblematikus építmény Londonban, mint Párizsban az Eiffel torony.
 • Nem a London Eye az első óriáskerék Londonban, ugyanis 1895-1907 között már üzemelt egy elődje Great Wheel néven.

 • A 32 kapszula számozása 33-ig tart, ugyanis a 13-as számot kihagyták a babonás építtetők.
 • Eddig összesen több mint 5000 lánykérés történt a Temze parti óriáskeréken, így London egyik legkedveltebb eljegyzési helyszíne lett.
 • Eredetileg 5 évre tervezték az óriáskereket, de szerencsére kapott engedélyt a további működésre.
 • Összesen 1700 tonna vas van a kerékben, egy kapszula 10 tonnás.
 • A London Eye 135 m magas és 130 méter széles. (Összehasonlításképpen a Budapest Eye 65 méteres)

Hogyan jutsz el ide: Circle, Districh, Jubilee metróvonalokkal Westminster megálló
További információ: https://www.londoneye.com

Tipp: vedd meg előre a jegyedet, hogy elkerüld a sorbanállást. Így is fogsz sorban állni, de jóval kevesebbet és gyorsabban haladva.

Emirates Air Line (libegő)

Az Emirates Air Line, vagy Thames Cable Car egy drótkötélpályás utasszállító rendszer Londonban, amely a Temze felett halad át a folyó felszínétől 54,1 méteres átlagmagasságban, összekötve London keleti részét Greenwich-csel. A 2012-ben átadott, 34 zárt kabinból álló szerelvény, a folyó déli partján álló O2 Aréna és az északi oldalon lévő ExCel Exhibition Centre között található, mely épületek a 2012. évi nyári olimpiai játékok helyszínei voltak.

A drótkötélpályás rendszerű tömegközlekedési eszközt a Transport for London üzemelteti. A maximálisan 90 méter magasra felemelkedő kabinokból, egyedülálló látvány tárul London egyes helyszíneire, mint például a Cityre, a Canary Wharfra, Greenwichre, a Temze-gátra vagy az Olimpiai Parkra.

Hogyan jutsz el ide: Jubilee vonalon elmész egész a North Greenwich megállóig
A belépő egy főre 4.5 GBP, ha van TravelCard-od akkor 3.5 GBP.
További információ: http://www.emiratesairline.co.uk

Tower és a Tower Bridge

A Tower több erődített részből álló középkori épületegyüttes London belvárosában a Temze partján, amely az idők során erődítmény, fegyverraktár, királyi palota és főrendű foglyoknak szánt börtön, valamint levéltár és csillagvizsgáló is volt. I. Jakabig minden király és királynő itt lakott. Még utána is az volt a szokás, hogy az uralkodó a Towerben töltötte a koronázása előtti éjszakát és innen vitték díszkísérettel a Westminsterbe. Jelenleg a Towerben őrzik a brit koronaékszereket, valamint egy gazdag fegyvergyűjteményt.

A szomszédjában lévő Tower Bridge, mely történelmileg teljesen független az erődítménytől. London északi és déli felét köti össze. Neogótikus tornyai és a köztük található felnyitható hídszakasz tette különlegessé, napjainkra London szimbólumává vált.

Megjelenését építése idején és a későbbiekben is sokat kritizálták. A masszív kőburkolatú tornyokat, a függesztő láncokat utánzó sarló alakú rácsos tartót többször próbálták lecseréltetni a kornak megfelelő karcsú, modern anyagokat használó szerkezetre, de ezek a próbálkozások nem jártak sikerrel, és az 1980-as években a hidat végül műemlékké nyilvánították.

Buckingham palota és a St James’s Park

Buckingham Palace jelenleg is, mint királyi iroda és mint a Királynő londoni tartózkodási helye, valamint a közigazgatási központja a Royal Háztartásnak. Ez egyike azon kevés palotáknak mely ma működik.
Az állami szobákat ma is széles körben használja a The Queen és család tagjai. Az állami ünnepek, hivatalos alkalmak során királyi család itt fogadja és szórakoztatják a vendégeket. Augusztusában és szeptemberében, amikor a királynő éves látogatását tesziSkóciában, a palota tizenkilenc állami szobája látogatható.

Az állami szobák /State room/ alkotják a palota szívét. Itt dolgoznak a mai napig és itt található a palota gazdagon berendezett szobái, néhány a a legnagyobb kincsek közűl a Royal Collection – festmények Rembrandt, Rubens, Poussin és Canaletto, Canova szobra, gyönyörű Sèvres porcelán, és néhány a legjobb Angol és francia bútorok közül.

A palota szomszédságában található a St James’s Park. A 23 hektáros St. James’s Park a londoni királyi parkok közül a legrégebbi. Három palota övezi: a Westminster, ma a Parlament épülete, a St. James’s Palace (Szt. Jakab-palota) és a legismertebb, a Buckingham Palace.

Pompás facsoportjaival, szép tavával és a tavon átívelő 1857-ből származó kis híddal méltán tartják London legszebb parkjának. Nem véletlen, hogy évente öt és fél millión sétálnak itt, és ezzel Európa egyik leglátogatottabb parkja. A park VIII. Henriknek köszönheti létét. Korábban ezen a területen a vadászathoz ideális, patakok által szabdalt, mocsaras mező volt, melyet a Tyburn folyó gyakran elöntött. Itt állt a Szt. Jakabról elnevezett női leprakórház is.

Hogyan jutsz el ide: Circle vagy District Line, St James’s Park megálló
További információ: http://www.buckinghampalace.co.uk

skygarden

A Sky Garden a Frenchurch 20 irodaépületben találtató a 34. és 37. szint között.

A kert teljesen INGYENESEN látogatható, de feltétele az előzetes helyfoglalás online. (ITT). Ha már jó előre tudjátok, mikor szeretnétek felkeresni, nézegessétek a szabad időpontokat. Minimum 3-4 héttel a látogatás előtt tanácsolom a foglalást, nehogy hoppon maradjatok. A hétvégék forgalmasabbak, gyorsabban fogynak a szabad férőhelyek!

Tanácsos időben érkezni, hiszen pontos időpontra szól az ingyenes jegy. Mi este 7:30-ra foglaltam, mert a naplementére gyúrtam. A csoportot összevárták a bejáratnál a jegyellenőrzők (nem kell nyomtatni jegyet, elég a mobilon felmutatni a vonalkódot). Sokat kellett sajnos várnunk, de szerencsére időben feljutottunk. A táskát, vastag kabátot egy röntgen géppel átvizsgálták, mint a reptereken. Az ásványvizes üveget nem vették el, de fent csak a bárban vásárolt ital és étel fogyasztható.

Az első benyomás mikor felérsz, hogy úristen de gyönyörű. A szavam is elakadt annyira csodálatos kilátás nyílik szinte az egész városra. Látni a Canary Wharf-ot, London Eyet, Shardot…Az árak elég meredekek, de ha már itt van az ember akkor mindenképp kóstoljon meg egy koktélt, egy sört vagy amit megkíván.


Hogyan jutsz el ide: Circle, District, Central vagy Northern Line – Monument (Bank) megálló
További információ: https://skygarden.london

The Shard

Európa legmagasabb épületeként tartják számon, már ha Moszvát már Ázsiához soroljuk.  Nem mentünk fel a tetejére, mert a skygarden ingyenesen szinte ugyanazt adta mint amit a Shard adott volna fejenkéne 30 fontért…Egy valóban egy felhőkarcolónak nevezhető épület, mely Renzo Piano tervei alapján épült. Magassága 309,7 méter, ezzel Európa negyedik legmagasabb épülete,(ahogy már írtam, ha Moszkvát már nem soroljuk Európához) valamint az Egyesült Királyság második legmagasabb szabadon álló építménye a 330 méteres Emley Moor átjátszó állomás után.Hogyan jutsz el ide: Jubilee vagy Northern Line – London Bridge megállóhely
További információ: https://www.the-shard.com

Folytatom…..