Borough Market

A londoni Borough Market talán Európa legöregebb piaca. A történészek 1014-1015-re teszik keletkezését, de 1276-ban már régi, működő egységként írják le. Ez nem véletlen: az utca végén ott a Temze, ami évszázadokig a világ egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonalának volt a kezdő- és végpontja.

Sajtosok, halasok, hentesek, pékek, sörös pultok és zöldségesek, mindenki ott van. A helyiek beszámolója szerint nem ez a legolcsóbb bevásárlási lehetőség, de a hangulat miatt megéri a felár. Erre rádob egy lapáttal, hogy számos séf is ezt ajánlja, de filmekben ugyancsak feltűnik – a csodás tetőrendszer alatt kínai turisták, magyar kalandorok és angol háziasszonyok egyaránt elférnek.

Tényleg a világ, de legalábbis Európa egyik legjobb piaca, ahol Jamie Oliver és sok más híres séf is megfordult már.



Hogyan jutsz el ide:  Jubilee vagy Northern Line – London Bridge megállóhely
További információ: www.boroughmarket.org.uk

M&M’S® World

Aki szereti az édességet annak maga a mennyország. Töménytelen mennyiségű cukor, csoki és minden amit el tudsz képzelni… na az megtalálható itt M&M’s-es formában.

Az üzlet legfőképp a turistákat és a kisgyermekes családokat veszi célba, a csokoládé szerelmeseinek pedig inkább esztétikai, semmint gasztronómiai élményt tud nyújtani. Az élénk színek és a zsivaj kedvelői egészen biztosan otthon fogják magukat érezni itt London szívében, ám aki mindezektől ódzkodik, az inkább válassza az online vásárlást. Én azonban mindenkit arra biztatnék, hogy a brit fővárosban eltöltött vakációnk alatt térjen be személyesen is a színes, mázas csokigolyók világába, már csak a hangulat kedvéért is, ugyanis a csokigolyók „a kezedben nem, csak a szádban olvadnak”, Londonban is!

Hogyan jutsz el ide: Picadilly vagy Northern metróvonal, Leicester Square megálló
További információ: https://www.mmsworld.com

Science Museum

A Londoni Tudományok múzeumát 1857-ben alapították a South Kensington Múzeum részeként, majd 1909-ben lett önálló múzeum, mára már az egyik leghíresebb múzeum Londonban, amely 2,7 millió látogatót fogad egy évben több mint 5 emeleten.
Az Ötletet, hogy van létjogosultsága egy tudományos múzeumnak, az 1851-es Londoni Világkiállítás adta.

A múzeumban összesen 300 ezer kiállított tárgy van, melyek történetileg mutatják be a tudomány fejlődését, különösen a technológia és az orvostudomány ágazatban. A Science Museum-ban tekintheti meg többek között Stephenson első gőzmozdonyát, a világ első sugárhajtóművét, az első DNS modellt, az Apollo 10 parancsnoki kabinját.

A múzeum 4 témakörre osztva ad teljes áttekintést a tudomány különböző ágairól, mint ipar, mezőgazdaság, közlekedés, emberi test, természettudomány:

– A tudományt bemutató rész egy olyan gyűjtemény, amely azokat az eszközöket mutatja be, amelyek erősen hatottak a modern kultúrára. Bemutatja, hogy a tudósok miként kísérleteztek, elemeztek a következő témakörökben: csillagászat, fizika, kémia, matematika, földrajz, természettudomány, filozófia
– Az orvostudományi részleg gazdag gyűjteménnyel mutatja be társadalmi, kulturális és tudományos szempontból a gyógyítás tudományát.


– Az ICT (Information & Communications Technologies) részleg arra világít rá, hogy az információáramlás mára már a legnagyobb hatalmat jelenti és az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Itt elektronikai, információs, számítástechnikai, gépészeti, média technológiai, hálózatokkal, internettel kapcsolatos tárgyakat, kiállításokat tekinthet meg.
– A Műszaki technológia részlegen, elsősorban a gyártással, termeléssel, illetve ezek fejlődésével kapcsolatos tárlatokat tekinthet meg.

Hogyan jutok el ide: Picadilly, Central, Circle metróvonal – South Kensington megálló
Bővebben: http://www.sciencemuseum.org.uk

Természettudományi Múzeum

A múzeumot 1881 húsvét hétfőjén nyitották meg a nagyközönség előtt, de története 250 évre nyúlik vissza. 1753-ban ugyanis Sir Hans Sloane fizikus és természettudományos érdekességek gyűjtője a nemzetre hagyta kiterjedt gyűjteményét. Bár a gyűjtemény nagy része a British Museumba került, de később, amikor fokozatosan bővült (pl. a botanikus Joseph Banks-nek a James Cook kapitánnyal a HMS Endeavour fedélzetén 1768-1771 között tett utazása során gyűjtött érdekességekkel), felmerült az igény, hogy a gyűjtemény külön otthonra leljen.

A Natural History Museum óriási gyűjteménye átfogja bolygónk teljes állat- és növényvilágát. Gyönyörködhetünk ezenkívül az ásványok, csodálatos drágakövek világában éppúgy, mint bolygónk vagy az emberi test működésének rejtelmeiben.

Az ide látogatót már a belépés után megdöbbentő látvány fogadja: nem csupán az Alfred Waterhouse által 1881-ben tervezett katedrálisszerű Central Hall nyűgöz le bennünket, hanem az ott kiállított 130 millió esztendős, gigantikus Diplodocus csontvázis.

Érdemes ellátogatni a dinoszauruszok világát bemutató kiállító-terembe, ahol csontvázak és élethű makettek segítségével ismerhetjük meg a dínók életét. Láthatunk itt Triceratops csontvázat, de szemtől szembe találhatjuk magunkat egy T. Rex-szel is.

Hogyan jutok el ide: Picadilly, Central, Circle metróvonal – South Kensington megálló
Bővebben: http://www.nhm.ac.uk

British Múzeum

A londoni British Museum egyike a világ legnagyobb, az emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeumainak. Gyűjteményei – melyek több mint 13 millió tárgyból állnak – a kezdetektől a jelenkorig mutatják be az emberi kultúra történetét.

A British Museumot 1753-ban alapították, nagyrészt Sir Hans Sloane orvos és tudós gyűjteményére támaszkodva. A múzeum először 1759. január 15-én nyitotta meg kapuit a közönségnek a bloomsbury-i Montague House-ban, a mai múzeumépület helyén.

Mint minden más állami múzeumban és művészeti galériában Nagy-Britanniában, a belépés díjtalan.

Hogyan jutok el ide: Central, Picadilly Vonal – Holborn Megálló
Bővebben: http://www.britishmuseum.org

Westminster apátság

Az apátság Nagy-Britannia uralkodóinak koronázó temploma és számos királyi esemény színhelye. Ezen a helyen koronázták angol királlyá Hódító Vilmost 1066-ban és azóta valamennyi uralkodót, legutóbb 1953. június 2-án II. Erzsébetet.

A főhajó nyugati végében nyugszik az Ismeretlen Katona, akinek a testét Franciaországból hozták haza és 1920. november 11-én temették ide.

A Szt.György-kápolnában (St.George’s Chapel) látható az I. világháborúban elesett egymillió brit katona emlékkápolnája. Itt találhatóak továbbá azok az albumok, amelyekben a II. világháború polgári áldozatainak nevei olvashatóak.

Hogyan jutok el ide: Circle, Districh, Jubilee metróvonalokkal Westminster megálló
Bővebben: http://www.westminster-abbey.org/

Hyde Park

Londoni utazásunk során a fontosabb látnivalók megtekintését követően mind vágyunk egy kis aktív pihenésre, zöldellő fákra, nyugalomra, és egy finom, délutáni teára. A 7 királyi park legnagyobbika, a híres Hyde Park tökéletesen megfelel erre a célra! Ráadásul itt nem csak kipihenhetjük a hosszú séták fáradalmait, de további programokban is részt vehetünk, mint a csónakázás, vagy a strandolás!

Ez a gyönyörű és hatalmas nyilvános kert azonban nem csak a XXI. században szolgálta ki az emberek kényelmét, történelme igen csak régi időkre nyúlik vissza. A XVI. század elejéig a Westminster – apátság tulajdona volt, azonban 1536-ban VIII. Henrik kisajátította az udvar számára. Kerítéssel vették körbe a birtokot, ami innentől kezdve királyi park lett, őz-és szarvasvadászatra használták. Nagyrészt I. Jakab uralkodása alatt is ezt a funkciót látta el a terület, minimális hozzáférést engedélyezve a civilek számára. Valamint ekkor fogadtak fel első ízben őrt a park felügyeletére, vezetésére. A teljes átalakításra I. Károly idejébe került sor, az ő nevéhez fűződik a Ring, vagyis a belső körút kiépítése, ami a mai csónakház körül fut. Ennek célja a királyi hintók közlekedésének megkönnyítése volt. A nagyközönség előtt 1637-ben nyíltak meg a Hyde Park kapui.



1660-ban II. Károly uralkodása idején újabb felújításra került sor. Tégla kerítést építettek köré, és Henrikhez hasonlóan szarvasokat, őzeket telepítettek a parkba, valamint díszszemléket tartottak. 1665-ben a királyi birtok egészen más feladatot látott el, mint korábban, ugyanis kitört a Nagy Pestis járvány, London lakóipedig ide menekültek, majd táboroztak le annak reményében, hogy itt nem érheti el őket a súlyos kór.  A pusztító járványtól végül az 1666-os tűzvész tisztította meg a várost, amit ezután teljeskörű renoválás alá kellett vonni.

Hogyan jutok el ide: Piccadilly line: Hyde Park Corner, Knightsbridge megállónálCentral Line: Lancaster Gate, Marble Arch megállók
Bővebben: https://www.royalparks.org.uk/parks/hyde-park

Canary Wharf

Imádom a modern építészetet, a magasabbnál magasabb épületeket, felhőkarcolókat. Nekem egyik kedvenc városrészem Londonban a Canary Wharf, ami egy kiterjedt bevásárló- és üzleti negyed Kelet-Londonban, Tower Hamlets kerületben. Versenyezve London történelmi üzleti központjával, a City of Londonnal, a Heron Tower (230m magas), és a Shard (310m) átadásáig Canary Wharfon volt az Egyesült Királyság három legmagasabb felhőkarcolója: a Canada Square 1 (közismert nevén a Canary Wharf torony), 8 Canada Square és a Citigroup központ.

Canary Wharf irodaházait többnyire nagy bankok bérlik, például a Barclays, Credit Suisse, HSBC, Citigroup, valamint jogi és médiacégek, így a Clifford Chance, Thomson Reuters és a Trinity Mirror. A területen dolgozó alkalmazottak száma már meghaladja a 100 000 főt, melynek 25%-a a környező öt kerületben lakik. A Jubilee Place bevásárlóközpont megnyitásával Canary Wharf egyben bevásárló negyed is lett.

Hogyan jutok el ide:  Jubilee vonalon elmész egész a Canary Wharf-ig, majd felszállsz a DLR-el elmész a Canary Wharf megállóig
Bővebben: http://canarywharf.com/

St Paul’s Cathedral

Bár 604 óta már az ötödik templom áll ezen a helyen, Európa ötödik legnagyobb katedrálisa a nagy londoni tűzvész (1666) után épült fel ma is látható pompájában. Az új székesegyházat 1675-1710 között a kor lángelméjű építésze, Sir Christopher Wren tervezte. Az új latin kereszt alakú dóm megjelenésében a római Szent Péter székesegyházra emlékeztet. Timpanonja Szent Pál megtérését ábrázolja, amikor a damaszkuszi úton Saulusból Paulus lett (pálfordulás). A lenyűgöző templom harangjai is említésre méltók, hiszen az északi toronyban egy tizenkét harangból álló harangjáték szerkezet van kialakítva (1878), míg a déli toronyból a 360 mázsás Great Paul harang zúgását hallhatjuk (1882).

Akinek nincs akrofóbiája (magasságtól való félelem), az feltétlenül másszon fel a templom 31 méter átmérőjű kupolájába is, ahol több érdekes élmény is vár ránk. A 30 méter magasan futó belső körfolyosó – ahogy neve is sugallja: Suttogó-folyosó (Whispering Gallery) – olyan érdekesen van kialakítva, hogy ha arccal a falhoz fordulunk, az egyik oldalon elsuttogott szó a túloldalon is tisztán érthető. De még innen is van tovább! Az 53 méteres magasságban található külső körfolyosóra, a Kőgalériára (Stone Gallery) 376, míg a 85 méter magasban található Arany Galériára (Golden Gallery) 528 lépcsőfok vezet fel, gyakran csupán egy vékonyka vaslétra formájában, de ha túljutottunk a félelmetes mélység felett, olyan, mintha a mennyországba jutottunk volna: London csodálatos panorámája tárul elénk.

Hogyan jutok el ide: Central Line, St Paul állomás
Bővebben: https://www.stpauls.co.uk/